Historie

Amstel Business Park is een van de oudste bedrijventerreinen van Amsterdam en directe omgeving. Veel bedrijven zijn verhuisd uit de Amsterdamse binnenstad of vestigden zich op Amstel Business Park omdat Amsterdam hun werkterrein is: groothandel voor horeca en bouw, autobedrijven, schoonmaakdiensten, later aangevuld met zakelijke dienstverlening zoals uitzendbureaus en accountants.

Ontstaan

Bedrijven in de binnenstad van Amsterdam werden te groot of trokken te veel verkeer, zodat er behoefte ontstond aan een locatie aan de rand van Amsterdam waar bedrijven maximaal de ruimte kregen. De gemeente Amsterdam kocht daarvoor grond aan de overkant van de Amstel.

Ontwikkeling

Er kwamen een waterzuivering, een energiebedrijf, kleine fabrieken, later aangevuld met autobedrijven en groothandel voor horeca en bouw. Het gebied breidde zich vanuit het noorden uit. De oudste bedrijven in Amstel Business Park Zuid (ABP-Zuid) zijn de Makro en een aantal bedrijven in de Ellermanstraat. De tweede ontwikkelfase van het gebied vond plaats na de aanleg van de ringweg A10.  Er kwamen kantoren op de zichtlocaties, met name aan de Weespertrekvaart en in Entrada.  Nog niet alle kavels langs de A10 zijn ontwikkeld. De derde fase van ontwikkeling wordt nu langzaam zichtbaar: de transformatie van het noordelijk deel in een woonbuurt, het Amstelkwartier.

Foto’s: Stadsarchief Amsterdam

Lees voor