Bouw passantenpension van start!

Gemeente Ouder-Amstel, gemeente Amsterdam en de Alliantie Ontwikkeling realiseren tijdelijke huisvesting voor economisch daklozen aan de Wenckebachweg 118 in Amsterdam-Duivendrecht, net binnen gemeente Ouder-Amstel. Dit passantenpension wordt tien jaar lang ingezet om mensen tegen betaling een tijdelijke woonplek te bieden die kortdurend geen dak boven hun hoofd hebben.

De woningen zijn bedoeld voor mensen zonder complexe zorgvraag, die zichzelf kunnen redden en door omstandigheden dakloos zijn geworden. Dit kan verschillende oorzaken hebben: bijvoorbeeld een echtscheiding, ze zijn een tijdlang inwonend geweest maar kwamen op straat te staan, ze hebben geen of onvoldoende woonduur opgebouwd via Woningnet, zijn failliet gegaan, of hebben met andere persoonlijke omstandigheden te kampen.

Wethouder Victor Frequin (wethouder ruimtelijke ordening en wonen): “In het pension kunnen de mensen tot rust komen en aan de slag gaan om een einde te maken aan hun thuisloosheid. Ze worden hierbij, indien nodig, ondersteund door hulpverleners van HVO-Querido. Het doel van het pension is dan ook de bewoners terug te laten keren in de samenleving. HVO-Querido biedt de bewoners de nodige lichte ondersteuning om te voorkomen dat zij doorstromen naar maatschappelijke opvang.”

Indeling units

Het passantenpension krijgt 96 tijdelijke woonunits verdeeld over vier bouwlagen, waarvan drie units gebruikt worden voor gemeenschappelijke ruimtes op de begane grond. Elke woning is geschikt voor één persoon en heeft een eigen keuken en sanitair. Op de begane grond worden drie units gebruikt als gemeenschappelijke ruimtes, onder meer voor de beheerder van het complex. De ruimte rond het gebouw wordt groen ingevuld en er komen plekken voor het stallen van fietsen.

Start bouw

De bouwvergunning is op 21 december 2022 verstrekt en inmiddels is de bouw gestart. De Meeuw bouwsystemen B.V. realiseert het project. Begin mei is gestart met de funderingswerkzaamheden, zoals het aanbrengen van schroefpalen, het grondwerk en het storten van funderingsbalken. Na de funderingswerkzaamheden zal in juli gestart worden met het plaatsen van de studio’s. De eerste bewoners zullen naar verwachting in november 2023 hun intrek nemen.

Illustratie van de toekomstige tijdelijke huisvesting van economisch daklozen aan de Wenckebachweg 118 in Werkstad OverAmstel.
Lees voor