In het Ruimtelijk Beleid van de gemeente is de ambitie vastgesteld om het ABPZ te transformeren van klassiek bedrijventerrein naar gemengd stedelijk gebied: Werkstad OverAmstel. De gemeente heeft haar Ruimtelijk beleid voor de ontwikkeling van het Amstel Business Park Zuid (ABPZ) vastgelegd in de Ruimtelijk-economische visie, de Richtlijnen voor ontwikkeling en het Beeldkwaliteitsplan.
De opgestelde producten (de Ruimtelijk- economische Visie, Richtlijnen voor ontwikkeling en het Beeldkwaliteitsplan) zijn in eerste instantie bedoeld voor partijen die willen ontwikkelen.
Het Ruimtelijk beleid richt zich enerzijds op elementen die voor de hele Werkstad OverAmstel gelden, zoals duurzaamheid, infrastructuur en programma, anderzijds op een specifieke aanpak per deelgebied.
De Ruimtelijk- Economische Visie beschrijft de ambitie om het ABPZ te transformeren van klassiek bedrijventerrein naar een gemengd stedelijk gebied: wonen, werken en recreëren. Het doel van de Richtlijnen is om deze ambitie concreet handen en voeten de geven. Daarom zijn in de Richtlijnen spelregels opgenomen die aangeven wat wel en niet wenselijk is.
Het beeldkwaliteitsplan biedt spelregels voor inrichting, volume en kleur- en materiaalgebruik voor zowel gebouwen als de openbare ruimte in de Werkstad. De welstandscommissie beoordeelt bouwplannen op basis van het beeldkwaliteitsplan. Met behulp van het beeldkwaliteitsplan wordt de samenhang tussen verschillende ontwikkelingen gewaarborgd, waardoor de Werkstad als één gebied herkenbaar wordt.
In principe geen, alle bestaande bedrijven kunnen blijven doen wat ze doen. Maar het gebied gaat wel veranderen naar een gemengde stad waar ook gewoond en gerecreëerd kan gaan worden. Hierdoor ontstaat er bijvoorbeeld buiten werktijd meer levendigheid. Daarom willen wij bestaande bedrijven uitdagen om mee te verduurzamen en te helpen het gebied levendiger te maken.
De transformatie van het gebied hoeft niet voor een bepaalde tijd klaar te zijn. Een transformatie van deze omvang moet (organisch) groeien en heeft tijd nodig. De eerste veranderingen in het gebied zijn zichtbaar door de bouw van The Joan en Mediavaert. Gedurende de tijd zullen er meer ontwikkelingen zichtbaar worden.
Alle ontwikkelingen moeten aardgasloos gerealiseerd worden. Daarvoor onderzoekt de gemeente samen met partijen mogelijkheden voor collectieve warmte en alternatieve energiebronnen. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om het gebruik van restwarmte van industrie of datacenters of warmte uit de het oppervlaktewater van de Duivendrechtsevaart.
De programma’s voor wonen, hotel, kantoor en leisure hebben een maximum voor het aantal te realiseren vierkante meters. Daarnaast geldt voor het totale programma een maximum voor het aantal te realiseren vierkante meters. Als van een bepaalde functie minder gerealiseerd wordt dan het maximum mag dit met een ander programma onderdeel gecompenseerd worden, zolang het maximum van de functie en het totaal niet word overschreden. In de Richtlijnen wordt aangegeven welk programma maximaal gerealiseerd mag worden.
Voor al uw vragen over duurzaamheid kunt u terecht bij https://regionaalenergieloket.nl/ouder-amstel
In Werkstad OverAmstel is vanuit stedenbouwkundig oogpunt ruimte voor circa 3.500 woningen. In hoeverre dit aantal gehaald wordt hangt af van de bereidheid van marktpartijen om woningen te bouwen. Daarnaast kunnen de milieueffecten van de snelweg, spoor en metro een beperking zijn voor de realisatie van woningen. Bij de planontwikkeling voor woningbouw worden deze milieueffecten verder in kaart gebracht.
Wij verwachten dat binnen nu en 5 jaar de eerste woningen worden gerealiseerd.
Ja, het beleid van Ouder-Amstel geeft aan dat bij ontwikkeling 30% moet worden gebouwd in de sociale huursector.
Bij de woningbouwontwikkeling wordt zoveel mogelijk gekeken naar ‘eigen’ buitenruimte in de vorm van binnentuinen, balkons of dakterrassen. Verder bekijken we of er meer groen in het gebied aangelegd kan worden. In de nabije omgeving is met de Amstelscheg veel groen aanwezig.
De regels die hiervoor zijn opgesteld zijn terug te vinden in het Beeldkwaliteitsplan. Daarnaast zijn gemeente Ouder-Amstel en gemeente Amsterdam in overleg over de herinrichting van de openbare ruimte, waar groen een belangrijke rol in speelt.